18 Ocak 2012 Çarşamba

EU Ecolabel nedir

Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde çeşitli çevre etiketlerinin hazırlanması ve yaygınlaştırılması üzerine, bütün üye ülkeler için geçerli olacak AB çevre etiketi geliştirilmesi çalışmaları başlatılmış; bunun sonucunda Bakanlar Konseyinin 23 Mart 1992 tarihli 880 sayılı Tüzüğü ile çevre etiket sistemi kurulmuştur. Bir çiçek amblemi ile simgelenen bu etiket, üretim ve tüketim araçlarının çevreye saygılı olduğunu göstermektedir. Etiketi, bağımsız bir organ olan Avrupa Birliği Eko-Etiket Kurulu ekolojik kıstasları ve üretimin tüm aşamalarını göz önünde bulundurarak vermektedir. Kıstasların belirlenmesinde ürün için hammadde seçiminden, imalata, dağıtımına, tüketimine ve kullanımı bittiğinde geri dönüşümünün sağlanmasına kadar olan bütün evreler dikkate alınmaktadır

Avrupa Birliği Eko-Etiket Kurulu’nun verdiği kararı, Avrupa Komisyonu resmi olarak kabul etmektedir. Avrupa Birliği çiçeği, üreticileri; çevre dostu ürünlerin üretilmesinde cesaretlendirmekte ve ayrıca tüketicilere de alışverişlerinde bilgilendirici ve seçici haklar tanımaktadır.

Bugün AB Eko-Etiketi çok geniş bir ürün ve hizmet yelpazesini kapsamakta olup, yeni gruplar sürekli olarak ilave edilmektedir. Eko-Etiket alabilecek mevcut ürünler ve üzerinde çalışmalar yapılan ürünler buradan izlenebilir.

Basit bir logoya sahip olmasına rağmen, arkasında çevre kıstasları çok kapsamlıdır ve çevreye duyarlı sadece en iyi ürünlerin AB Eko-Etiketini taşıma hakkı vardır. Dahası, tüketicilerin gerçekten güvendiği bir etikettir. Kıstasları Avrupa düzeyinde, uzmanların geniş istişaresi sonrasında kabul edilmiş ve etiketin kendisi ürünün yüksek çevre ve performans standartlarına uygunluğu doğrulandıktan sonra verilmektedir.

AB, Eco-label sertifikası televizyonların; düşük enerji tüketimi, düşük bekleme gücü, 2 yıllık garanti, hiçbir tehlikeli madde kullanılmaması ve kolaylıkla geri dönüştürülmek üzere tasarlanmış olmaları gerekiyor.

Philips işte bu standartlara uyarak 9000 serisi, 8000 serisi ve Aurea'yı kapsayan yüksek performanslı televizyonlarda Eco-label sertifikasını almaya başardı. Bu modeller, çevreye dost olmanın yanı sıra sınıfının en iyi görüntü kalitesini ve performansını da ortaya koyabileceğine işaret ediyor.

AB Eco-label sertifikası alınabilmesi için televizyonların bekleme gücü seviyesinin 0.30 Watt'dan daha düşük olması gerekiyor. Philips televizyonların büyük bir bölümünün bekleme gücü, gereken seviyeden %50 daha düşük. 0.15 Watt'tan daha az bir bekleme gücüne sahip olan bu modeller, kurşun gibi tehlikeli maddeler içermiyor ve kolay bir geri dönüşüm sağlıyor.