18 Ocak 2012 Çarşamba

HDMI Nedir

Son günlerde iyiden iyiye hayatımıza giren HDTV televizyonlar ile yüksek kalitede görüntü ve sesi elde etmek oldukça kolaylaştı. Geleceğin televizyon standardı olacağı kesin gibi görünen bu teknoloji ile sıkıştırmasız görüntü ve ses, alıcı aracılığıyla televizyona aktarılıyor.

Sıkıştırma yapılmaması nedeniyle görüntü ve seste kayıp olmaz ancak veri aktarımı için yüksek banta genişliğine sahip bağlantıya ihtiyaç duyulur. Bugün kullandığımız klasik video ve kompozit bağlantıları bu kadar yüksek bant genişliğini kaldıramazlar. 1080p çözünürlüğündeki görüntü ve 8 Kanal 192 Khz de kodlanmış sesin 4Gbps’dan daha az bir bant genişliğine ihtiyaç duyduğunu düşünürsek, bu bağlantıyı yapmak için bugün sadece DVI standardı uygundur. DVI bağlantısı, hem pahalı bir teknoloji olduğundan hem de geçerli bir aktarım standardı olarak kabul edilmediğinden tercih edilmiyor. 

DVI teknolojisine göre daha yeni bir teknoloji olan HDMi standardı ise bir çok avantaja sahip. İğne sayısı ve sırası bakımından DVI ile aynı özelliklere sahip HDMi kablolar. Aslında HDMi bağlantısının en büyük avantajı görüntü ve sesin tek kablo üzerinden sıkıştırma yapılmadan iletilebilmesidir. 5 Gbps bant genişliği ile HDTV teknolojisini tam destekleyen HDMi bağlantısı lie kayıpsız bir şekilde görüntü ve ses aktarımı mümkün olabiliyor.

HDMI standart, gelişmiş ve yüksek tanımlı video ile çok kanallı ses sinyallerinin tek kablo üzerinden taşınmasını destekler. DVB (-T,-S,-C) ve ATSC gibi MPEG sıkıştırma yapılmış video verisinin akışını tanımlayan dijital TV standartlardan bağımsızdır. Bu tür veriler bir dekoder ile tamamen çözülmüş (sıkıştırılmamış video) olarak HDMI çıkışına yönlendirilir.

Cihazlar farklı sürümlere (ör. 1.0 veya 1.3) göre üretilmektedirler. Tüm sürümler aynı kabloları kullanmakla beraber veri aktarım kabiliyetleri farklılık gösterir. Örneğin ilk sürüm 1080p60 desteğine sahipken 1.3 sürümü 340MHz band genişliği ile WQXGA(2560x1600) desteğine sahiptir.

HDMI aynı zamanda 8-kanal, 192KHz, 24-bit sıkıştırılmamış ses desteği ile beraber Dolby Digital ve DTS desteğine de sahiptir. Sürüm 1.3 ile beraber Dolby TrueHD ve DTS-HD Master Audio gibi kayıpsız sıkıştırma yöntemleri de desteklenmeye başlamıştır.

HDMI dijital video (DVI-D veya DVI-I) taşıyan DVI arayüzü ile uyumludur. Bu arayüz (DVI) birçok bilgisayar ve ekran kartında kullanılmaktadır. Yani DVI-D çıkışı olan bir cihaz uygun adaptör veya kablo ile HDMI girişi olan bir monitöre bağlanabilir. Ancak ses bağlantısı veya uzaktan kumanda fonksiyonları mümkün olmayacaktır.