18 Ocak 2012 Çarşamba

Lazer TV teknolojisi nedir

LCD ve Plasma'ların her geçen gün yenilikgösterdiği şu günlerde Novalux Inc. yeni Lazer TV teknolojisiniduyurdu. Bu yeni teknoloji ile LCD ve Plasma'larda kullnılan UHPlambası yerine Lazer kullanılarak çok daha iyi görüntüler eldeediliyor. Yeni teknolojinin 2008'de ürünlerde kullanılması bekleniyor.

Sony'nin Lazer TV'si.

Yeni nesil HDTV LCD ve plazma ekranların dahayeni yeni keyfine varmaya başlmaşıken yepyeni bir teknoloji ilekarşımıza lazer TV`ler çıktı. Yeni jenerasyon makineler ve küçük birgrup firma teknolojinin son rötüşlarını yaparak TV sektörününgeleceğini belirmeye çalışıyor.

Merkezi Sydney`de bulunan Avustralya / Amerikanortaklığındaki Novalux şirketi bu yılın ilk Lazer televizyonunutanıttı. Bu son tanıtımla lazerin birçok son teknoloji üründekullanılmasından sonra sıra televizyonlara geldiği anlaşılıyor. Yeninesil Lazer televizyonların en önemli artılarından birisi de Plazmatelevizyonlarının yaklaşık yarısı kadar maliyeti olması. Diğerartılarından bahsetmek gerekirse şu andaki en kaliteli plazmatelevizyonlardan ortalama iki kat daha kaliteli görüntü ve neredeyseüçte biri kadar enerji sarfiyatı ile LCD ve plazma televizyonlarıpiyasadan sileceğe benziyor.

"Eğer bugünün teknolojisi ile üretilmiş ekranlara bakarsanız gözüngörme kapasitesinin yaklaşık olarak yüzde 30-35`ini verebilmektedir.Ama Lazer TV ile birlikte gözün görme yeteneğinin yüzde 90`ınıkullanılacak. Gerçek hayatı nasıl görüyorsak Lazer TV`nin ekranındaneredeyse aynı görüntüyü görebileceksiniz" diye açıklama yapanNovalux`ün üst seviye bir görevlisi oldukça iddialı konuştu.

Firmanın açıklamalarına göre, Lazer TV`nin özelikleri:

Plazma ve LCD TV`lere göre yarısı kadar ağırlıkta ve yarı fiyatına mal olması 

Plazma ve LCD`lere göre yüzde 75 daha az güç gereksinim 

Neredeyse Plazma ve LCD`ler kadar ince olması 

Piyasada bulunan plazma ve LCD TV`lerin renk kapasitelerinin yaklaşıkolarak iki katına sahip. Bu çok önemli bir kıyas olabilir çünkü sonçıkan yeni nesil plazma ve LCD`lerde ki teknoloji sayesinde çok dahaetkileyici renkler elde edilebiliyor. Bunun iki katı renk yelpazesinesahip bir TV gerçekten büyük bir devrim niteliğindedir. 
Çok büyük boyutlarda veya çok küçük boyutlarda olabiliyor. 2008 yılındaLazer TV`leri PDA`lerde, dizüstü bilgisayarlarda, sinemalarda, videokameralarda, cep TV`lerinde ve arabaların iç tasarımlarında görmekmümkün olacak. 

Telefon, PDA ve video kameralar gibi küçük cihazların ekranındaki ileaynı renk kalitesindeki görüntüyü duvara yansıtma imkanımız olacak. 

Yaklaşık olarak 50,000 saatlik ömrü olan lazer TV`ler plazma veLCD`lerin 60,000 saatlik ömürleri ile kıyaslandığı zaman herhangi birdezavantaj oluşturmayacaktır. 

Sabit olarak yüzde 100 güç çıkışı kullanıldığında bile 50,000 saatlikömre sahip olacak lazer TV`ler zamanla solan renklere veya görüntülerdebozulmalara izin vermiyor. Bu süre içerisinde yeniden kalibre olmayaihtiyacı olmaması da büyük bir avantaj olarak gösterilebilir. 

Tanıtımda örnek bir Lazer TV`yi görme şansınıbulanların yorumlarına göre Mitsubishi`nin ürettiği prototipin 50inçlik bir plazma TV`den fark edilir bir şekilde çok daha parlak vedaha net olduğu. Üretilmiş olan prototip sadece 1080i desteği vermekteolup, 1080p desteği Lazer TV`leri piyasaya sürüldüğü 2007 sonu ve 2008yılı başı civarlarında eklenmiş olacağını altını çizdiler.

Akılları karıştıran birkaçdurum ise Lazer TV`lerin görüntüyü projeksiyon şeklinde oluşturabilmesibu da doğal olarak TV`nin arka kısmında mesafe gerektiriyor. Bu dasonuç olarak LCD ve plazma TV`lere göre daha kalın olacağınıgösteriyor. Projeksiyon yöntemi olarak DLP projeksiyonunu kullanan buTV`ler çok ani bir şekilde piyasaya sürüldüğünden dolayı kimlerindestek vereceği ya da vermeyeceği LCD ve plazmaların tarihe gömülüpgömülmeyeceği merak konusu. 2007 yılı LCD ve plazmalar için kritik birsene olacağa benziyor.